Gradning av aluminium

  1. Hem
  2. /
  3. Tjänster Hydal kan erbjuda
  4. /
  5. Gradning av aluminium
Gradning av aluminium

Vid kapning av aluminiumprofiler uppstår oftast någon form av grader. Gradning är en process för att avlägsna små flisor och små kvarvarande grader från profilens snittyta. De vanligaste metoderna är mekaniska där man använder blästring , borste eller slipmaskin.

För avgradning av mindre och medelstora detaljer är trumling en lämplig metod. Där avlägsnas fragmenten genom friktion mot cirkulerande stenar.

I specifika fall där kundkraven på gradning är extremt höga, använder vi oss av sodabetning med efterföljande skyddsanodisering.

Snabba fakta!

Gradning av aluminium är en process att ta bort eventuella grader eller vassa kanter från ytan på bearbetade aluminiumprofiler.
Grader är små, upphöjda metallbitar som kan bildas på kanterna av skuren aluminium som ett resultat av skärprocessen. Dessa grader kan orsaka problem som att fastna på kläder eller hud, eller till och med orsaka skada.

Gradning kan göras manuellt med hjälp av handverktyg som filar eller sandpapper, eller så kan det göras med hjälp av specialiserad gradningsutrustning. Processen innebär vanligtvis att man använder ett roterande verktyg eller bandslip för att ta bort eventuella grader eller vassa kanter från aluminiumytan. Målet är att skapa en jämn och säker kant på aluminiumbiten.
Trumling är också en förekommande metod vid större volymer.

Gradning är ett viktigt steg i tillverkningsprocessen av aluminiumprodukter, särskilt om produkten kommer att användas i en applikation där säkerheten är ett problem.